Bodembedekkende rozen


De bodembedekkende roos is een niet-veeleisende plant die zich gemakkelijk verspreidt en erg mooi in de tuin staat.

Bodembedekkende rozen zijn niet erg vatbaar voor ziektes waardoor ze het hele groeiseizoen door bloeien. De korte, uitgestrekte planten groeien meestal een halve tot een meter hoog en kunnen zich in de breedte verspreiden tot wel twee meter. Sommige bodembedekkers hebben weinig aroma’s, maar daarentegen zijn die bloemen wel erg mooi.

Tips voor het planten- Kies een zonnige plek. Hoe meer zon, hoe meer bloemen.
- Zorg ervoor dat de bodem goed water doorlaat.
- Vermeng de bodem met organisch materiaal.
- Lees het etiket van de rozen nauwkeurig om in te schatten hoeveel ruimte de soort nodig heeft.

Voorkom onkruid

- Kies een zonnige plek. Hoe meer zon, hoe meer bloemen.- Zorg ervoor dat de bodem goed water doorlaat. - Vermeng de bodem met organisch materiaal.- Lees het etiket van de rozen nauwkeurig om in te schatten hoeveel ruimte de soort nodig heeft. Veel traditionele bodembedekkers, zoals de vinca wijnstok, de pachysandra en de klimop, vormen een dikke mat om zo onkruid tegen te gaan. Bodembedekkende rozen daarentegen zijn niet dicht genoeg om het onkruid te verstikken met hun gebladerte. Onkruid kan daardoor gemakkelijk tussen de rozen gaan groeien en vaak ook nog eens aan de basis van de roos.

Tips om onkruid te voorkomen:- Houd rekening met het planten en het natuurlijke landschap van uw tuin.
- Zorg voor een goede mulchlaag op de grond en in de grond.
- Breng een herbicide op de bodem aan om zo al in de vroege lente de ontwikkeling van onkruid tegen te gaan.

Toepassingen van rozen

De bodembedekkende roos kan vele rollen vervullen in het landschap. U kunt deze mooie struik plaatsen waar u maar wilt. De volgende toepassingen zijn bijvoorbeeld mogelijk:
- Langs kanten van een pad of langs een plantenbed.
- In stroken, aanleggen met verschillende kleuren
- Langs een helling.
- Trapsgewijs langs een muur.
- Een lange barrière voor wandelaars.
- Langs een oprit, waar de lage groei voordelig is voor het zicht.

Soorten bodembedekkende rozen 

Blanket roos

Deze wordt nog geen meter hoog en groeit één tot twee meter breed. Deze plant garandeert een ingetogen groei en de hele zomer door bloemen. Tip: Afhankelijk van de vorm van de struik is het beter om deze uit te laten lopen dan dat u de struik zelf verplaatst.

Drift roos

Deze roos wordt een meter hoog en een meter breed. De roos is niet snel gevoelig voor ziekten en garandeert een ingetogen groei en zorgt de hele zomer voor bloemen.

Tip: Snoei de roos tot 4 cm af bij de grond in het vroege voorjaar.

Flower Carpet roos

Deze roos wordt maximaal anderhalve meter hoog en een meter breed. Het is een standvaste plant en verspreidt zich wat moeilijker. Om de gehele grond te bedekken, gebruikt men veel planten. Net als de bovenstaande soorten is deze roos resistent tegen veel ziekten en garandeert ze een langdurige bloei. Verder heeft deze roos wat doornige takken en kan ze lang zonder water.
Tip: Snoei een derde van de grootte in het vroege voorjaar.

Meidiland rozen

Verschillende planten tezamen kunnen als bodembedekkers geplant worden. De witte meidiland, vuur meidiland, ruby meidiland, rode meidiland en de magenta meidland.
Tip: De meidilands zijn wat krachtigere rozen en zijn een uitstekende keuze om langs een heuvel of op een ongelijk terrein te plaatsen.

Shrublet rozen

Deze kortere rozen, onder de 30 cm, hebben een gedrongen, bosachtige vorm. Ze hebben de neiging zich te concentreren in plaats van te verspreiden. Om de grond te bedekken moet u veel planten naast elkaar plaatsen.
Voorbeelden: gourmet popcorn (wit/geel), rabble rouser (geel), teeny bopper (rood en wit) en peach (oranje).

Diverse andere rozen

Sommige rozenstruiken hebben een uitgestrekte groei en kunnen ook als bodembedekker worden gebruikt. Bijvoorbeeld niet ondersteunde klimrozen.
Voorbeelden: sea foam (wit), red cascade (rood) en yellow ribbons (geel).

Meest gebruikte producten voor rozen