Planten die samengaan met rozen


Het beste resultaat voor uw tuin bereikt u wanneer de rozen mooi opgenomen worden in het landschap. Wanneer u rozen heeft die samen mooie contrasterende kleuren hebben, kunt u daar omheen andere planten plaatsen zoals vaste planten, eenjarigen, groenten, kruiden en struiken. Vrijwel alles kunt u samen laten gaan met rozen.

Het beste resultaat voor uw tuin bereikt u wanneer de rozen mooi opgenomen worden in het landschap. Wanneer u rozen heeft die samen mooie contrasterende kleuren hebben, kunt u daar omheen andere planten plaatsen. Zoals vaste planten, eenjarigen, groenten, kruiden en struiken. Vrijwel alles kunt u samen laten gaan met rozen.

Om de beste partner van de roos te kiezen kunt u overwegen om te kijken naar gelijktijdige bloei, kleur, plantvorm, textuur en de kleur van de bladeren. Zorg ervoor dat uw keuzes dezelfde groeiomstandigheden behoeven als de rozen, dus veel water, veel zon en regelmatig bemesten. Bij het verbouwen van groenten moet u letten op het gebruik van insecticiden of fungiciden die passen bij beide soorten.

Weet u niet precies waar u moet beginnen? Hieronder volgen een aantal voorbeelden van planten die samen gaan met bepaalde rozensoorten.

Frikart aster (aster frikartii)

Deze lavendelblauwe madeliefjes vormen met de rozen een mooi geheel. U zaait ze heel gemakkelijk. Ze gaan mooi samen met rozenstruiken en worden 24 tot 36 cm hoog en breed.

Coral Bells (heuchera sanguinea)

Deze kleurrijke bladeren groeien in vele tinten. (Amber, rood, bordeaux, oranje en nog veel meer.) Kies de rassen die bij de kleur van de roos passen. Deze planten worden ongeveer 10 cm hoog en breed.

Daylily (hemerocallis)

Deze overkoepelende bladeren zorgen voor een goede dekking rondom stamrozen. De plant heeft trompetvormige bloemen en groeit goed in de schaduw. De dwergrassen van deze plant worden ongeveer 12 cm hoog. Wanneer u kiest voor een dwergras kunt u er zeker van zijn dat er geen concurrentie is voor de wortels van de roos.

Hardy geraniums (geranium soorten)

Gebruik deze plant aan de basis van stamrozen om de stammen te verhullen, in het bijzonder bij hoge stamrozen. Deze planten groeien zeer gemakkelijk en vereisen weinig onderhoud. Verder zijn ze niet aantrekkelijk voor konijnen. Ze worden meestal 10 cm hoog en 10 cm breed.

Kruiden

Bij kruiden kunnen de bladeren variëren van kleur. De textuur en de geur gaan goed samen met die van uw rozenstruiken. Verder zorgen de kruiden voor aromatische bladeren die ziekten en plagen kunnen voorkomen bij de roos. Goede keuzes zijn: lavendel, tuinkruiden, bieslook, rozemarijn, venkel en tijm.

Siergrassen

Deze grassen met smalle fontein-achtige bladeren contrasteren mooi met rozen. Hoge grassen kunnen zorgen voor een dynamisch geheel bij stamrozen of vormen ze een centraal punt boven de bodembedekkende rozen. Siergras is te koop in verschillende kleuren.

Salvia

Deze bloemen verschillen in kleur. U kunt kiezen uit blauw, paars, rood, wit of roze. Gebruik langere soorten rozenstruiken en stamrozen. Deze grassen kunnen maximaal een meter hoog groeien. Gebruik langere typen achter of tussen rozen en in kortere vormen langs en rond stamrozen.

Zilver bladplanten

Zilverkleurige planten zien er naast rozen prachtig uit. Zilver maakt de rozenkleur nog intenser. Gebruik korte planten naast en achter de rozen voor extra contrast. Probeer de volgende soorten eens uit: dusty miller, artemisia, lamsoor, lavendel, dianthus of santolina.

Klassieke rozenpartners

Andere planten die u regelmatig tegenkomt aan de voet van rozen zijn ondermeer vrouwenmantel, klokjes en irissen. U kunt ook ridderspoor, vingerhoedskruid en dahlia tussen de rozen planten. Als afwisseling kunt u in het voorjaar aan de voet van de rozen traditionele voorjaarsplanten plaatsen. Ook zorgen zomerbloemen als lelies voor extra schoonheid rondom de rozen.

Meest gebruikte producten voor rozen