Vraag en antwoord

 • Hoe te vermijden dat een ziekte zich verspreidt? +

  Verwijder regelmatig dode bladeren. Verwijder ook dood hout van bomen en struiken. Laat alleen gezonde delen van planten staan. U kunt het dode hout het beste verbranden. Desinfecteer het gereedschap waarmee u snoeit regelmatig. Voorkom monocultuur, dat wil zeggen een grote hoeveelheid planten van dezelfde soort naast elkaar. Wanneer u plantensoorten afwisselt is het veel moeilijker voor een parasiet of een ziekte om zich te verspreiden.

 • Hoe voorkom ik dat mos terugkomt? +

  Bemest uw gazon regelmatig met een algemene meststof voor het gazon. Plant schaduwliefhebbende grassoorten op schaduwrijke plaatsen of laat meer licht over het gazon komen door het snoeien van takken van bomen die veel schaduw geven en verbeter de doorlaatbaarheid van de bodem bij zware klei of slecht doorlatende bodemsoorten.

   

 • Wanneer water geven? +

  Nadat u gezaaid heeft, geeft u de zaadjes water. Gebruik hiervoor geen harde waterstraal want daardoor kunnen de zaadjes los van de grond komen. Een plantenspuiter of een gieter met een droes is een betere optie. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden. Daarom moet u de grond op zonnige plekken twee keer per dag bewateren.

  Het is belangrijk om de grond continu vochtig te houden. Omdat in de lente van het eerste jaar het wortelnetwerk nog niet zo groot is, hoeft u de plant nog niet zoveel water te geven. Wanneer de temperatuur omhoog gaat en de plant groter wordt, is elke dag water geven nodig. Let er op dat het water daadwerkelijk de grond bevochtigt en naar de kier tussen de potwand en de grond stroomt.