Spinnen in huis: vriend of vijand?


Spinnen behoren tot de meest voorkomende huishoudelijke plagen.

Spinnen behoren tot de meest voorkomende huishoudelijke plagen. De meest voorkomende dierenfobie in de wereld is tevens arachnofobie of spinnenangst. Wanneer de meest bewoners een spin zien, zijn ze geneigd de dichtsbijzijnde vorm van doe-het-zelf insectenbestrijding te gebruiken: de stofzuiger of een schoen.

Maar enkele onbevreesde mensen kiezen voor een leef-en-laat-leven motto, in de hoop te kunnen genieten van de goede dingen die spinnen doen. Als het zien van een spin bungelend in een web of trippelend over de vloer u niet doet huiveren, wilt u misschien wel uw huis delen met enkele spinnen.

Let wel op: u kunt spinnen beter niet aanraken. Hoewel spinnen nooit actief menselijk contact zoeken, zullen ze bijten wanneer ze zich bedreigd of in gevaar voelen. De reacties op spinnengif hangt af van spin tot spin en van persoon tot persoon. Mogelijke symptomen van een spinnenbeet zijn een stekend gevoel, een rode afdruk, locale zwellingen of een verwonding die ziekenhuisopname vereist. Raadpleeg uw arts in geval van twijfel of vragen.

Bedenk eens hoe dit achtpotige wonder uw leven zou kunnen verbeteren voordat u de volgende spin die u ziet verplettert.

3 Manieren waarop spinnen helpen binnenshuis: 

1. Spinnen eten insecten. Spinnen voeden zich met alledaagse insecten van binnenshuis zoals kakkerlakken, oorwormen, muggen, vliegen en klerenmotten. Als spinnen met rust gelaten worden, zullen ze grotendeels van de insecten in uw huis opeten, wat een effectieve manier is van insectenbestrijden.

2. Spinnen doden andere spinnen. Wanneer spinnen in contact komen met elkaar ontstaat er een heuse gladiator-achtige wedstrijd waarbij de winnaar de verliezer opeet. Dit is de reden waarom de populatie van langpotige spinnen in huis soms kan veranderen van verschillende kleinere spinnen naar minder, maar grotere spinnen. De langpotige trilspin staat trouwens bekend voor het doden van de zwarte weduwe, wat het tot een machtige bondgenoot maakt.

3. Spinnen helpen bij het inperken van ziekteverspreiding. Ze eten veel huishoudelijke insecten die ziekten aan mensen kunnen doorgeven. Muggen, vlooien, vliegen, kakkerlakken en nog tal van andere ziektedragende ongedierte.

Seizoensgebonden verschijningen

Typische huisspinnen leven ongeveer 2 jaar lang. Tijdens die tijdspanne planten ze zich dan ook voort. In het algemeen planten spinnen die buiten leven, zich voort in de lente zodat jonge spinnen langzaamaan kunnen opgroeien tijdens de zomer. In veel regio's is er in de late zomer en vroege herfst een sterke stijging van de spinnenpopulatie waarbij spinnen zowel buiten- als binnenshuis goed vertegenwoordigd zijn.

In werkelijkheid zijn dit eigenlijk de jonge spinnen uit de lente die opgegroeid zijn. Omdat ze groter geworden zijn, zijn ze dus ook gemakkelijker op te merken. Volwassen mannelijke spinnen beginnen dan actief te zoeken naar partners, wat maakt dat ze vaker rondrennen in huis.

**spider control**

Voorkom dat spinnen of hun voedselbronnen zoals andere insecten uw huis binnendringen. Dicht en blokeer toegangspunten. Zorg ervoor dat puin, planten, afval en mulch niet in directe aanraking komen met uw huis.

Bewaar memorabilia en seizoensgebonden kleding in plastic bakjes met goed sluitende deksels. Kartonnen dozen trekken insecten aan, wat op zijn beurt spinnen aantrekt.

Bewaar geen brandhout binnenshuis. Houd brandhout buiten, uit de buurt van de muren van uw huis en op een verhoogde plek om te vermijden dat spinnen uw huis kunnen binnendringen.
 
Pas een insectenverdelger toe op de plekken waar spinnen hun webben maken en waar ze zich voortplanten: hoeken, ramen en deurkozijnen, enz.

Verwijder de voedselbronnen van de spin door insecten binnenshuis onder controle te houden met een insectenverdelger voor binnenshuis.
 
Overweeg het gebruik van een **perimeter treatment** met een gelabelde insectenbehandeling voor buitenshuis.